Akdeniz Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, 1995 yılında kurulmuş olup günümüzde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim faaliyetlerini Mimarlık Fakültesinde sürdürmektedir. Bilimsel araştırma ve eğitim-öğretim çalışmaları 9 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 4 araştırma görevlisinden oluşan toplam 14 akademik personel ile yürütülmektedir. Bölüm, yüksek lisans eğitimine 2000-2001, lisans eğitimine 2003-2004, doktora eğitimine ise 2007-2008 öğretim yılında başlamıştır. Eğitim-öğretim faaliyetleri halen lisans, yüksek lisans ve doktora programları ile sürdürülmektedir.
Bölüm içerisinde yürütülen çalışmaların konuları Antalya kenti ve Akdeniz Bölgesinin ihtiyaçları ile öncelikleri doğrultusunda olmak üzere:
-
- Sürdürülebilir Kentsel Planlama ve Tasarım
- Korunan Alanların Planlanması ve Tasarımı
- Kıyıların Planlanması ve Peyzaj Yönetimi
- Kırsal Peyzajların Planlanması
- Peyzaj Konstrüksiyonu
- İklim Değişikliği ve Peyzaj Ekolojisi
- Süs Bitkileri ve Bitkisel Tasarım
konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Akdeniz Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, uluslararası bağlantılar açısından yıllardır edindiği tecrübeleri ile birlikte oldukça güçlüdür. Erasmus+ programı kapsamında işbirliği yapılan Avrupa üniversiteleri ile öğrenci ve öğretim elemanları değişim projelerine katılmaktadır. Günümüze kadar yürütülmüş proje ve işbirlikleri hakkında detaylı bilgiye bölümün sosyal medya adreslerinden ulaşılabilmektedir.
Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında önemi daha iyi kavranan Peyzaj Mimarlığı disiplini, günümüzde birçok temel bilim dalının verilerinden yararlanarak planlama ve tasarım açısından insan ile çevresi arasında olumlu ve sürdürülebilir bir ilişkinin yaratılmasıyla ilgili prensipleri geliştiren, yönlendiren ve uygulayan mesleklerden biri konumuna gelmiştir. Bu nedenle ulusal parklar ve doğa koruma alanları, kıyı alanları, sulak alanlar, kentsel açık ve yeşil alanlar, arboretumlar, sergi ve fuar alanları, botanik ve hayvanat bahçeleri gibi modern yaşamın gerekleri olarak görülen ve toplum için oluşturulan mekanların planlama ve tasarımı Peyzaj Mimarlığı disiplininin önemli çalışma alanı haline gelmiştir. Bunun yanı sıra günümüzde iklim değişikliğine karşı her ölçekte yürütülen sürdürülebilir mücadelede uyum ve hafifletme prensiplerini göz önünde bulundurarak insan faaliyetleri sonucunda ya da çevresel faktörlerden dolayı bozunmuş alanlarda ekolojik restorasyon ve iyileştirme kaygılarıyla hareket etmektedir. Tüm bu çalışmalar içerisinde kullanılan ve peyzaj mimarlığının temel materyallerden biri olan süs bitkilerinin yetiştirilmesi; estetik ve fonksiyonel prensipler doğrultusunda kullanılmasını sağlamak da meslek disiplini çerçevesinde yer almaktadır.
Son güncelleme : 29.04.2024 16:27:29